Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri Nelerdir?
Paylaşım türüne göre hosting türleri şu şekilde sıralanabilmektedir :
- VDS ( Virtual Dedicated Server ) : "Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu" şeklinde Türkçeye çevrilebilen VDS, tek bir fiziksel sunucunun birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılması sağlamaktadır. Her bir bölüm için ayrı bir işletim sistemi ve kaynak kullanılabilmektedir. Trafik, RAM, depolama alanı, işletim sistemi gibi kaynaklar ayrı ayrı atanmaktadır.
- VPS ( Virtual Private Server ) : "Sanallaştırılmış Özel Sunucu" şeklinde Türkçeye çevrilebilen VPS, tek bir fiziksel sunucunun birden fazla fiziksel sunucuya bölünerek kullanılmasına imkan sağlayan bir hizmettir. VDS hizmeti ile arasındaki en büyük fark ise sunucu kaynaklarının anlık ihtiyaçlara göre ortak kullanılmasıdır. Arıza yapma ihtimalinin düşük olması ve kişiye özel çalışma imkanı tanıması son dönemlerde tercih edilebilirliğini arttırmıştır. En büyük avantajlarından birisi farklı bölümler arasındaki problemlerin diğer bölümleri etkilememesidir.
- Dedicated Server : "Fiziksel Sunucu" olarak Türkçeye çevrilebilen hizmet, sunucunun tüm kaynakları ile birlikte tek bir kişiye özgülendiği barınma hizmeti olarak açıklanabilmektedir. Paylaşımsız olması özellikle site trafiğinin yüksek olması durumunda tercih edilebilirliğini arttırmaktadır. En büyük dezavantajı tek bir sunucu üzerinden tüm servislerin kullanılıyor olmasıdır. Bu durum özellikle sunucuda problem yaşanması durumunda tüm servisleri olumsuz etkilemektedir.
- Paylaşımlı Hosting : Bir sunucuda farklı web sitelerinin yer aldığı barındırma hizmetidir. Kaynaklar sitelerin ortak kullanımındadır. Ekonomik olması nedeniyle sık tercih edilen bir hosting hizmetidir. Ancak kaynak tüketiminin yüksek olması problemlere neden olabilmektedir.